Po rozsiahlej rekonštrukcii otvorili Malú scénu Štátneho divadla v Košiciach.

KOŠICE – Vynovenú budovu a interiéry Malej scény Štátneho divadla v Košiciach, v stredu (4.9.) slávnostne odovzdali do užívania. A hneď večer si pozvaní hostia vychutnali nové priestory pri sledovaní slovenskej premiéry hry súčasného slovenského autora Dušana Vicena - Siluet b-mol.

Zdroj: 
kosickespravy.sk

Historickú budovu začali rekonštruovať v roku 2012 a rozsiahla obnova stála 4,5 milióna eur. Je tiež jedným z veľkých investičných projektov v rámci programu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013. 

Projekt „Rekonštrukcia Malej scény Štátneho divadla Košice" bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu „Investícia do vašej budúcnosti" a vo výške 15 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Budova Malej scény patrí medzi dominanty mesta. V roku 1903 ju postavil známy staviteľ Július Répaszky. Pôvodne to bolo veľké kasíno, ktoré sa v tých časoch stalo mondénnym miestom vyššej spoločnosti a známym dôstojníckym klubom. V 50 – tych rokoch minulého storočia, tu vzniklo kino a až v roku 1980 sa budova dostala do správy Štátneho divadla. Pôvodne tu bolo divadlo Smer a od roku 2000 ho premenovali na Malú scénu.

Významné slovo pri realizácii prác mali okrem stavbárov aj reštaurátori zo združenia Villard Bratislava. Autorom projektu reštaurátorských prác bol Ing. Václav Hochmuth z Prešova. Dispozične nenastali v budove veľké zmeny. Novú podobu má však priestor hľadiska a javiska. Predĺžilo sa prízemie, čím sa zväčšilo hľadisko a miesta na balkóne nahradila moderná zvuková a svetelná réžia," povedal riaditeľ Štátneho divadla Košice Peter Himič. Variabilita hľadiskovej časti umožňuje v priebehu pár minút zmeniť klasické „kukátkové" divadlo na arénu. „To je pre divadlo dôležité aj preto, lebo repertoár uvádzaný na Malej scéne je súčasný a často aj alternatívny," dodal Himič. Priestor divadelnej sály je klimatizovaný, významnou zmenou je aj výťah vybudovaný v severnom nádvorí, ktorý bude slúžiť nielen pre prepravu kulís, ale aj pre imobilných divákov, ktorí sa doteraz mohli na predstavenia dostať len s veľkými ťažkosťami. Vynovené južné nádvorie ponúkne priestor pre organizovanie výstav či iných nedivadelných podujatí.

V zrekonštruovanom podzemí vznikli nové priestory pre umelcov, ktorí rekonštrukciou zároveň získali aj moderné šatne a priestory na skúšanie. Projekt je komplexnejší a počítal aj s priestormi pre spríjemnenie chvíľ divákov pri návšteve predstavení.

(em)